Tiedotteet‎ > ‎

Waltteri Torikan Sillanpää-ooppera ensi-iltaan 2017

lähettänyt Tuntematon käyttäjä 11.5.2015 klo 1.42   [ päivittänyt 12.10.2015 klo 8.53 F.E. Sillanpäänseura ]
Tähdet tähdet -kisassa menestyneen baritoni Waltteri Torikan ideasta ja aloitteesta Myllykolun kesäteatterissa, Hämeenkyrössä, nähdään valtakunnallisesti merkittävä ooppera. Suomen ainoan Nobel-kirjailija Frans Emil Sillanpään (1888-1964) elämästä kertova ooppera kantaesitetään Sillanpään syntymäkodin uniikissa miljöössä kesällä 2017

Ooppera tulee olemaan korkeat kriteerit täyttävä taiteellinen ooppera F. E. Sillanpään elämästä ja merkityksestä.

- Ooppera on uudenlainen avaus Suomen kansalle aikamme suurmiehestä. Toteutuksessa käytetään laajasti suomalaista taiteen osaamista. Se eroaa perinteisestä oopperaelämyksestä muun muassa äänimaailmansa ansiosta, Torikka valottaa.

Sillanpää-oopperan libreton on kirjoittanut kirjailija Panu Rajala ja sävellys on Seppo Pohjolan käsialaa. Waltteri Torikka toimii oopperan taiteellisena johtajana. Tuotannosta vastaa F. E. Sillanpään Seura ry.

 

Oopperan tarkoituksena on myös tuoda elinvoimaa maaseudulle sekä nostaa esiin F. E. Sillanpään tekstejä.

- Suomalaisessa maaseudussa on mahdollisuus, joten oopperan esityspaikkana Myllykolun Kesäteatteri, keskellä kaunista sillanpääläistä kulttuurimaisemaa, on jo itsessään ainutlaatuinen elämys, Torikka jatkaa.

F. E. Sillanpään tekstit ovat ajankohtaisia nykyaikana. Sillanpään saadessa Nobel-palkinnon vuonna 1939, Ruotsin Akatemian perusteluissa todettiin, että palkinto myönnettiin "syvällisestä ymmärtämisestä ja syvällisestä tyylitajusta, joita käyttäen hän on kuvannut kotimaansa maalaiselämää ja luontoa keskinäisessä vuorovaikutuksessa."

- Sillanpään sanoma on mielen terapiaa. Hän näki hetkessä elämisen ja arjen tärkeyden. Luonto ja ihminen olivat yhtä, Torikka tiivistää.

Ooppera on saanut apurahaa Pirkanmaan kulttuurirahastosta ja Taiteen keskustoimikunnalta.

- Taloudellista tukea oopperan tuottamiselle haetaan. Uudet yhteistyökumppanit ovat myös tervetulleita, oopperaa yhdessä Torikan ja Rajalan kanssa pitkään suunnitellut Vilja Pylsy kertoo.


Waltteri Torikan kuva Markku Pihlaja