Tiedotteet‎ > ‎

Sillanpään tuntijat poistuivat

lähettänyt F.E. Sillanpäänseura 22.2.2021 klo 4.20   [ 22.2.2021 klo 7.39 päivitetty ]
Kaksi F. E. Sillanpään Seuran kunniajäsentä ja kirjailijamestarin syvällistä tuntijaa on poistunut joukostamme.

Viime syksynä tuli surusanoma professori Heikki A. Reenpään (1922-2020) kuolemasta. Reenpään yhteydet Sillanpäähän alkoivat jo 1940-luvulta, jolloin hän oli palauttamassa Nobel-kirjailijaa julkisuuteen Kammion sairaalavuosien jälkeen. Hän kirjoitti laudaturtyönsä Sillanpäästä Helsingin yliopistossa ja hoiti Otavassa taitavasti Sillanpään asioita, julkaisi hänen muistelmiaan ja toimitti Taatan joulupakinoita radiokuntoon.Seuramme moniin tilaisuuksiin Reenpää osallistui perustamisvuodesta alkaen. Merkittävä oli hänen vierailunsa ensimmäisen Sillanpään Suven 1978 tapahtumissa. Reenpää kutsui seuran jäsenet vastavierailulle Otavaan ja junaili mestarin Nobel-palkinnon palautuksen Fazerin kassakaapista Hämeenkyröön seuran haltuun.

Sillanpään 100-vuotisjuhlavuoden julkaisuja ja tapahtumia Reenpää oli voimallisesti järjestämässä. Taustavaikuttajana hän oli aina käytettävissämme tarjoten sekä henkistä että rahallistakin tukea moniin pyrintöihimme.

Kuluvan vuoden tammikuussa poistui keskuudestamme professori Aarne Laurila (1929- 2021). Hän julkaisi Sillanpään elämäkerran 1958 ja asui tutkimustöitä varten kesän Mäkelän talossa Vanajankylässä. Hämeenkyrö tuli sittemmin Laurilalle hyvin tutuksi. Hänen väitöskirjansa Sillanpäästä valmistui monien luottamustoimien hidastamana vuonna 1979. Siinä hän tarkasteli erityisesti kirjailijan kertomatekniikkaa.

Aarne Laurila
Kuva: Suomen Kuvalehti 48/1959, page 44–45


Aarne Laurila teki elämäntyönsä Kansanvalistusseuran toiminnanjohtajana 1962-1989 ja vaikutti ohessa Helsingin kaupunginvaltuustossa, kaupunginhallituksessa, kulttuurilautakunnan puheenjohtajana ja lukemattomissa muissa sivistystoimen tehtävissä. Hän toimi muun muassa Kotiseutuliiton valtuuston puheenjohtajana ja Malmi-seuran
puheenjohtajana. Hän osallistui politiikkaan ja kulttuurielämään hyvin laajasti. Kaiken lisäksi hän seurasi tiiviisti F. E. Sillanpään Seuran toimintaa ja osallistui moniin tapahtumiin Hämeenkyrössä.

Aarne tunnettiin täällä hyvänsä ystävänä, joka vieraili taloissa ja Myllykolussa ja kirjoitti Demariin hyvin perehtyneitä arvosteluja kesäteatterin Sillanpää-esityksistä. Hän oli harvinainen käytännön idealisti, kristitty sosialisti, pasifisti, urheilun ja autoilun vastustaja. Hänen viimeaikaisia kiistanalaisia aloitteitaan oli Malmin lentokentän muuttaminen asuntoalueeksi, joka prosessi jatkuu yhä.

F. E. Sillanpään tuntemus on menettänyt kaksi merkittäviä hahmoa, jotka molemmat olivat paljon suorassa yhteydessä kirjailijamestarin ja hänen lähipiirinsä kanssa levittäen arvokasta tietoa ja tulkintoja hänen elämästään ja tuotannostaan.

Panu Rajala