Tiedotteet‎ > ‎

Juhlavuosi alkoi Sillanpää-lukupiirillä

lähettänyt Tuntematon käyttäjä 10.1.2013 klo 9.33   [ 10.1.2013 klo 11.31 päivitetty ]
Sillanpää-lukupiirissä keskusteltiin naiseudesta, rakkaudesta ja seksuaalisuudesta. F. E. Sillanpään 125 -juhlavuoden ensimmäinen tapahtuma näki päivänvalon. Sillanpää-lukupiiri kokoontui Hämeenkyrön kirjastossa 9.1.2013.

Lukupiirissä keskusteltiin F. E. Sillanpään romaanista Elämä ja aurinko sekä novellikokoelmasta Ihmislapsia elämän saatossa. Johdattelijana toimivat Pirkko Pilvinen ja Liisa Mäntylä.

Sillanpään varhaisnovellien kokoelma Ihmislapsia elämän saatossa (1917) viehätti lukupiiriläisiä kuvauksella ja runollisuudella. Erityisesti novelli Kodin helmasta herätti mielenkiintoa F. E. Sillanpään rehellisillä ja välillä rajuillakin kommenteilla omista vanhemmistaan. Novellin alussa on nerokas kuvaus nuoren irrottautumisesta vanhemmistaan ja oman identiteetin etsimisestä. 

Nobel-kirjailijan esikoisteosta Elämää ja aurinkoa (1916) pidettiin kauniina kesän ja nuorten lemmen kuvauksena.
- Tämä teos kannattaa lukea kesäloman aluksi, jotta pääsee oikeaan kesätunnelmaan, Liisa Mäntylä vinkkaa.

Elämä ja aurinko teoksen päähenkilöinä on kaksi maaseudun tyttöä Olga ja Lyyli, joista Olga on parempiosainen. Elias tulee kaupungista viettämään kesää maalle ja ihastuu kumpaankin naiseen. Kirja kertoo nuorten kehityksestä, kohtaloista ja ensikosketuksista rakkauteen ja seksuaal
isuuteen. Suuri rooli on naiseuden puhkeamise
lla ja päähenkilö-Olgan tiedostavalla viehätysv
oimansa testauksella.

- Minulle tuli kirjaa lukiessani mieleen, että kertooko Sillanpää Olgan kautta häivytetysti lesboudesta, Kaija Viitala tuumii.
9.1.2013 Sillanpää lukupiirissä edessä Jussi Niinenmaa. Hänestä vasemmalle Merja Ahlgren, Liisa Mäntylä, 
Krista Silmu, Helinä Akkanen, Kaija Viitala, Maija Lehtinen ja Pirkko Pilvinen.


Kaija Viitalan mukaan Sillanpää käyttää luontokuvausta hyväkseen kertoessaan tarinan ihmisistä ja heidän mielenliikkeistään.

- Kirjailija kuvaa jopa seksuaalisuutta luonnon kautta. Tämä vaatii lukijalta erilaista orientoitumista, sillä välillä pitää vain tulkita mitä oikeasti tapahtuu seksuaalisessa mielessä, Viitala jatkaa.
Helinä Akkanen kertoi, että Sillanpään teokset aukeavat eri tavalla eri elämänvaiheissa ja eri ikäisenä.

- Äidinkielen opettaja Eeva Numminen luetutti meillä nuorilla koululaisilla paljon Sillanpäätä. Nyt aikuisena teoksista löytää ihan uusia ajatuksia.

Sillanpään esikoisteoksessa on nuoruuden toivoa ja elämäniloa. Kirjailijan puhdas ja romanttinen kirjoitustyyli muuttui sisällissodan kauheuksien jälkeen realistisemmaksi.

- F. E. Sillanpää kirjoitti ehkä omaa hyvää mielialaansa Elämän ja auringon Eliaksen kautta. Kun teos oli julkaistu, Frans Emil kosi Siikriänsä, Jussi Niinenmaa toteaa hymyillen.

Lukupiiri kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 18 Hämeenkyrön kirjastossa poikkeuksena toukokuun kokoontuminen (tiistai 7.5.). Lukupiiri lomailee heinä- ja elokuussa. Piirissä luetaan katkelmia Sillanpään teoksista sekä keskustellaan niistä. Lukupiiriin ovat tervetulleita niin Sillanpäätä lukeneet, kuin ne joille Sillanpää on uusi tuttavuus. Lukupiirin järjestää Hämeenkyrön kunnan kulttuuritoimi ja Hämeenkyrön kirjasto. Lukupiiri on osa FES125-juhlavuoden ohjelmisto.

Teksti ja kuva Vilja Pylsy