Tiedotteet‎ > ‎

Konsertti Rauhamäessä: Lähteelle istukaamme-Hvila vid denna Källa

lähettänyt F.E. Sillanpäänseura 25.6.2019 klo 22.30   [ 25.6.2019 klo 22.31 päivitetty ]
Rauhamäen Sali, 20.7.2019 klo 19.
Fredmanin epistoloita ja lauluja 
Pentti Hildén laulu, luuttu ja juonto. 
Liput 10€ tuntia ennen ovelta 


Carl Michael Bellman (1740-1795) on eräs ruotsin kaikkien aikojaen suurimpia runoilijoita; riimivirtuoosi joka taitoi kaikki runouden lajit. Kuuluisaksi hänet teki kuitenkin nimenomaisesti hänen parodiset juomalaulunsa jotka ehdittiin koota ja julkaista hänen elinaikanaan:”Fredmans Epistlar” (1790) ja ”Fredmans Sånger” (1791).

Musiikki ja muusikot ovat nousevat selkeästi esiin lauluissa. Juuri heidän soittonsa vietteleminä antaudumme hetken nautinnoille sävelten viedessä meidät Bacchuksen ja Fröjan (pohjolan Venuksen) valtakuntiin. Usein näyttämönä on kesäinen paimenidylli jossa meille tuttuja luonnonelementtejä rikastuttaa antiikin mytologiset hahmot. Ajoittain taivas kuitenkin tummuu tuonenlautturi Karonin muistuttaessa elämän olevan vain laina.

Yhtäaikaa viihdyttävä ja syvällinen konserttikokonaisuus johdattelee yleisön Bellmanin kiehtovaan maailmaan ja aikakauteen. Ohjelma tuo myös tapahtumat lähelle; olimmehan tuolloin osa ruotsin valtakuntaa ja laulaessamme yhdessä ”Gustavs skål” Bellmanin hyväntekijän Kustaa III kunniaksi laulamme myös omalle silloiselle hallitsijallemme. Ruotsiksi esitettyjen laulujen sisältö tulee juonnon, dramatisoinnin ja painettujen käännösten avulla helposti lähestyttäväksi suomenkieliselle yleisölle. Näiden lomassa kuullut Achreniuksen, Gottlundin, Hirvisepän, Kupiaisen ja Ryömän suomennokset piirtävät myös kuvan Bellmanin laulujen historiasta Suomessa 1700-
luvulta nykypäivään.