Tiedotteet‎ > ‎

Maailman kantaesitys ja historian ensimmäinen pyörönäyttämö

lähettänyt Tuntematon käyttäjä 13.6.2013 klo 6.16   [ 13.6.2013 klo 6.16 päivitetty ]

F. E. Sillanpää romaani Ihmiselon ihanuus ja kurjuus (1945) nähdään ensi kerran näyttämösovituksena Myllykolun kesäteatterissa Hämeenkyrössä. Kantaesityksen ensi-ilta on 27.6.

 Panu Rajala on sovittanut näytelmän. Ohjaajana  on Marko Saario ja musiikista vastaa Roope Mäenpää.

 Pääosaa kirjailija Martti Hongistoa esittää Jussi Niinenmaa ja hänen nuoruuden rakastettuaan Anna Lepaata Sirpa Eskelä-Haapanen.

Näytelmässä edetään elokuvamaisin nopein leikkauksin tunnelmasta toiseen.

- Ohjaaja Marko Saariolla on mahtavasti visuaalisuus hallussa. Näytelmässä on hersyvää huumoria, mutta myös vakavaa viestiä. Musiikki kuljettaa näytelmää upeasti kohtauksesta toiseen. Se on äärimmäisen nautittava ja viihdyttävä esitys, tuottaja ja naispääosan esittäjä Sirpa Eskelä-Haapanen tiivistää.


Erilaiset lavasteet

Myllykolun kesäteatterin historiassa nähdään ensimmäistä kertaa pyörönäyttämö. Sen on suunnittelut arkkitehti Matti Huusari.

Pyörönäyttämössä on viisi eri näyttämökuvaa: Rustholli Roimala, eläinlääkäri Härkälän asumus, kirjailija Hongiston koti, Hotelli Tammer ja Lepaan kartano.


Työtä sydämellä

Myllykolun kesäteatterissa on näytelty vapaaehtoisvoimin jo vuodesta 1975. Tämän kesän näytelmän taustayhdistyksenä toimii F. E. Sillanpään Seura ry. Hämeenkyrön Näytelmäseura on toteutuksessa tärkeä  yhteistyökumppani.

- Koen , että tuottaminen on haastavuudessaan luottamustehtävä ja minua pyydettiin tähän tehtävään. Tuottajan roolissa on hyötyä valmiiksi luoduista kulttuuriverkostoista ja omista henkilökohtaisista verkostoista. Organisointi ja henkilöjohtaminen kiehtovat suuresti enkä ole pelännyt koskaan ottaa isojakaan haasteita vastaan, Sirpa Eskelä-Haapanen summaa häneltä kysyttäessä miksi hän lähti näytelmän tuottajaksi.

Näytelmän pääroolia Martti Hongistoa esittävän Jussi Niinenmaan mukaan on suuri ilo olla mukana tekemässä mestarin tekstiin, asiantuntijan sovitukseen ja osaavaan ohjaukseen rakentuvaa näytelmää. Jussi toimii myös F. E. Sillanpään Seuran puheenjohtajana.

- Tuottaminen on tapahtunut ammattimaisesti, osaava henkilöstö on ollut rakentamassa puitteet niin visuaalisen näkökulman kuin kuulokuvan puolella. Näyttelijät ja kaikki muut ovat tehneet työtä sydämellä, uhrauksista piittaamatta. On kunnia-asia päästä tällaiseen tiimiin toteuttamaan näin upeaa produktiota.

 

Myllykolun näytelmä liittyy F. E. Sillanpään syntymän 125-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin.

http://www.fesillanpaanseura.org/kesateatteri

 

Teksti Vilja Pylsy, kuvat Erja Joentausta.


Näytelmän logon on suunnitellut ja toteuttanut Minni Huusari.

Hongiston "ihana" ydinperhe. Vasemmalla Maire Roimala - Anna-Kaisa Anttila  ja vauva, poika-Roimala, Armi Hongisto - Katariina Hätönen, Asta - Arla-Emilia Pelli, Hagar - Minerva Hannunkivi. Ylhäällä seisomassa Laimi Hongisto - Ritva Viitaniemi ja Martti Hongisto - Jussi Niinenmaa.

Anna Lepaa, neiti Pettersson ja Lemmikki, Lepaan sisäkkö: Sirpa  Eskelä-Haapanen, Pauliina Mansikkamäki, Leena Salmela