Tiedotteet‎ > ‎

F.E.Sillanpään juhlavuosi 2013

lähettänyt Pertti Haavisto 6.9.2012 klo 8.58   [ 6.9.2012 klo 22.33 päivitetty ]

F.E.Sillanpään seura vetää tulevana vuonna juhlavuosihankkeen Nobel-kirjailija F.E.Sillanpään kunniaksi. Juhlavuoden teemana on ”äitiys, naiseus ja heräävä lempi”. Myllykolun kesäteatterissa nähdään Sillanpään romaaniin perustuva näytelmä "Ihmiselon ihanuus ja kurjuus".

F.E.Sillanpään seura on hakenut juhlavuosihankkeeseen eu-rahoitusta Pirkanmaan Ely-keskuksen kautta. Päätös eu-rahoituksen saamiseen tulee vasta myöhemmin, joten F.E.Sillanpään seura on aloittanut juhlavuoden suunnittelun omalla riskillä.

Hankkeen tarkoituksena on lisätä tietoutta F.E.Sillanpäästä sekä hänen tuotannostaan.

”Hankkeen kautta muistutamme suomalaisia kulttuurintekijöitä siitä, että omalta kansalliselta pohjalta rakentunut kulttuurityö voi nousta korkeaan kansainväliseen arvostukseen. Sillanpää oli oivallinen esimerkki siitä, että urotekoihin yltämiseksi ei tarvitse mitään erityisiä lähtökohtia. Lisäksi Sillanpään työn merkitystä arvioitaessa on muistettava hänen kansallisen eheytyksen suhteen tekemänsä panos”, F.E.Sillanpään seuran puheenjohtaja Jussi Niinenmaa kertoo.

Uusien asukkaiden saaminen Hämeenkyröön on yksi hankkeen tavoite. Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Aleniuksen mukaan juhlavuosi uudistaa Hämeenkyrön kuntakuvaa kulttuurin alueella monella tapaa. ”Kuntakuvan uudistamisen mahdollistaa uudistettu Myllykolun kesäteatteri, uudet näkökulmat Sillanpään tuotantoon ja monien yhteistyökumppanien osallistuminen juhlavuoden sisällön tuottamiseen. Kun Sillanpään tuotannon miljöö sijoittuu Hämeenkyröön, sen parhaisiin kansallismaisemiin, juhlavuosi vahvistaa myös Hämeenkyrön maisemien tunnettuutta. Tästä on enää pieni askel kiinnostua asumisesta, yrittämisestä ja elämisestä Hämeenkyrössä.”

Sillanpää ja naisnäkökulma

Juhlavuoden teemana on "äitiys, naiseus ja heräävä lempi". Teemaa käsitellään muun muassa juhlavuoden päätapahtumassa syksyllä 2013.

"Sillanpää oli naisten, niin nuorten kuin vanhojen, herkkävaistoinen kuvaaja. Silja Salmeluksen henki kirkastui kuoleman edellä, mutta jokin vanha Miina vain sitkistyi vastoinkäymisistään. Psykoanalyysin varhaisimmat viitteet olivat Sillanpään tiedossa hänen luotaillessaan naistensa sisäistä elämää”, Sillanpään seuran varapuheenjohtaja, professori Panu Rajala tiivistää."Sillanpää oli naisten, niin nuorten kuin vanhojen, herkkävaistoinen kuvaaja. Silja Salmeluksen henki kirkastui kuoleman edellä, mutta jokin vanha Miina vain sitkistyi vastoinkäymisistään. Psykoanalyysin varhaisimmat viitteet olivat Sillanpään tiedossa hänen luotaillessaan naistensa sisäistä elämää”, Sillanpään seuran varapuheenjohtaja, professori Panu Rajala tiivistää.

Sillanpään syntymäpäiviä juhlitaan Hämeenkyrössä ja muillakin paikkakunnilla monin eri tavoin. F.E.Sillanpään seura ja Hämeenkyrön kunta haastaa seurat, yritykset ja yksityiset järjestämään Sillanpäähän liittyviä tapahtumia. Juhlavuosihanke toimii niin sanottuna markkinointihankkeena juhlavuoden tapahtumille.

Yhtenä juhlavuoden päätapahtumista F.E. Sillanpään seura toteuttaa Myllykolun kesäteatterissa Sillanpään romaanista Ihmiselon ihanuus ja kurjuus Panu Rajalan dramatisoiman näytelmän. Näytelmä toteutetaan hankkeen ulkopuolisena työnä ja sen ohjaa Marko Saario.