Tiedotteet‎ > ‎

Islannin matka on onnellisesti täynnä

lähettänyt Pertti Haavisto 8.6.2011 klo 6.03   [ 8.6.2011 klo 6.22 päivitetty ]

Hämeenkyrö, kesäkuu 2011

Helmi-maaliskuussa tiedoteltiin matkasta "Taatan tavoin Islantiin F. E. Sillanpään jäljille". Paikat ovat jo pari kuukautta olleet täynnä, ja jonossa on peruutuspaikkoja odottamassa vielä kymmenkunta henkeä.

Laitoin vuoden vaihteessa tarjouspyynnöt viidelle matkatoimistolle. Kilvan voitti Matka-Vekka. Tarjoushinnat saatiin kahdella eri henkilömäärällä; lähtijöitä joko 20 tai 30 henkeä. Hyvin nopeasti täyttyi luku 20 ja kohta perään 30. Lisäpaikkoja järjestyi vielä puoli tusinaa. Ryhmä on kieltämättä suuri, mutta liikkuu vielä perillä kohtuullisen hyvin tilausajobussilla.

Perusjoukko on vanhaa F. E. Sillanpään seuran väkeä. Seuran jäsenyys ei ole ollut mukaan pääsemisen ehtona. Toivottavaa on, että tätä kautta saadaan uusia kirjailijamestarin ihailijoita ja lukijoita sekä tietysti seuran jäseniä. Tällä tavalla kävi huhtikuussa, kun tri Panu Rajalan kanssa vedimme Mika Waltari -seuran lukuun ryhmämatkan Israeliin Waltarin jäljille.

Peruutuspaikkojen järjestyminen on epätodennäköistä. Kaikki ovat maksaneet varausmaksunsa, ja ilmoittautumiset on tehty tosimielellä. Heinäkuun alussa erääntyvät matkan loppumaksut, ja sen jälkeen lista on valmis. Kyselijöille en voi kertoa, keitä on mukana, mutta ryhmän sisäiseen jakoon lista tulee kyllä.

Kiinnostus ei yllättänyt. Maailmassa on kaksi maata, joissa vähänkin matkailusta kiinnostuneen suomalaisen oikeasti kannattaa käydä. Toinen on Israel ja toinen Islanti. Sen verran omaleimaisia ja erilaisia nämä maat ovat. Islanti on kaikista rahakatastrofeista huolimatta kohtuullisen kallis maa ja ainakin kaikilta matkustamisen valtaväyliltä sivussa niin, että sinne pitää varsinaisesti mennä. Se on ollut monien unelmissa satujen saarena. Nyt kun on tarjoutunut hyvin suunniteltu matka ja vielä kulttuurin vahvasti nivomana, tilaisuus on tartuttanut.

Ei vähiten arvostusta ja kiinnostusta matkaa kohtaan on herättänyt kovimman luokan F. E. Sillanpää -tuntijamme ja kirjailijan nimikkoseuran varapuheenjohtaja Panu Rajalan mukanaolo matkalla. Hän pitää ohjelman lomassa pari esitystä Sillanpäästä ja Islannista.

Parhaillaan olen hiomassa islantilaisen agentin kanssa retkiohjelman yksityiskohtia. Käymme Reykjavikin lisäksi katsomassa ikijäätiköitä, tulivuoria ja kuumia lähteitä, Euroopan ja Amerikan mannerlaattojen rajakohtaa, jossa vuonna 930 jKr käräjäkivillä perustettiin Islannin valtio ja missä F. E:kin istui Suomen valtuuskunnan jäsenenä vaimonsa Sigridin kanssa, kun vietettiin Islannin 1000-vuotisjuhlia 1930. Käydään uimassa maailmankuululla Sinisellä laguunilla laaksossa, missä jäätiköiden ja kuumien lähteiden vesi on sekoitettu sopivasti uintia ja kylpylätoimintaa varten. Tavanomaisista turistikohteista poiketen käymme F. E. Sillanpään islantilaisen kohtalotoverin, Nobel-kirjailija Halldor Laxnessin kodissa, joka on upeasti museoituna vielä upeammassa maisemassa. FES:n oma tarina hänen Islannin matkastaan on julkaistu muun muassa kokoelmassa Virran pohjalta 1934 nimellä Kertomus eräästä matkasta. Tarina löytyy myös Sillanpään kootuista.Gljúfrasteinn, kirjailija Halldor Laxnessin koti

Matkan ajankohta on la-ke 6. - 10. elokuuta 2011, lähtö Helsingistä ja paluu Helsinkiin iltapäivällä. Toimitan ohjelman sen valmistuttua näille sivuille todeten, että matkaa on ollut tosi kiva tehdä sivistynyttä väkeä varten jo näin etukäteen.

Hyvän suven toivotuksin
Ari Suutarla
GSM 0400871013, ari.suutarla(ät)kolumbus.fi