Tiedotteet‎ > ‎

FES125-juhlavuosi käynnistyy

lähettänyt Pertti Haavisto 17.12.2012 klo 23.23   [ 17.12.2012 klo 23.23 päivitetty ]
Vilja Pylsy on nimetty Frans Emil Sillanpään 125-vuotisjuhlavuoden projektipäälliköksi. Juhlavuosi toteutetaan vuonna 2013 hankkeena, jota vetää F. E. Sillanpään seura ry. 

Vilja Pylsy kertoo juhlavuodesta seuraavasti.

On suuri kunnia toimia juhlavuosihankkeen projektipäällikkönä ja tehdä yhteistyötä eri tahojen ja kulttuuritoimijoiden kanssa. F. E. Sillanpään seura tekee arvokasta kulttuurityötä ja tämä juhlavuosi tukee vahvasti seuran toiminta-ajatusta. 

Juhlavuoden tarkoituksena on nostaa esiin tietenkin F. E. Sillanpäätä ja hänen teoksiaan. Samalla myös Sillanpään kotiseutu Hämeenkyrö saa mainosta. Juhlavuosi näkyy Pirkanmaalla mm. erilaisten tapahtumien kautta. F. E. Sillanpään seura toteuttaa ensi kesänä Myllykolun kesäteatterissa Sillanpään teokseen "Ihmiselon ihanuus ja kurjuus" pohjautuvan näytelmän.

Minun lapsuudessani ja nuoruudessani F. E. Sillanpää tuli esiin kotini puheissa, näytelmien  ja erilaisten kulttuuritapahtumien kautta. Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni Nobel-kirjailijan syntymäkodin naapurissa. Sain ehkä silloin "yliannostuksen" taatasta, joten luin ensi kerran Sillanpäätä vasta vuosi sitten Myllykolu-hankkeen innoittamana. Nuorena nukkunut -romaani vei jalat alta. Silja Salmeluksen kohtalo ja Sillanpään kuvaus epätoivoisesta rakkaudesta kosketti. Monien romaanien jälkeen en voi kuin todeta, että Sillanpää sai Nobel-palkintonsa kirjailijan ansioistaan.

Sillanpään teoksilla on paljon annettavaa eri ikäisille ja eri alan ihmisille. Harva kirjailija pystyy kirjoittamaan tekstiä, jonka sisin ei muutu vuosien kuluessa ja johon pystyvät samaistumaan niin nuoret kuin vanhat. Siksi on tärkeää, että perinteiden rinnalla Sillanpään teoksia tuodaan esiin uudessa ja nykyaikaisessa valossa. Niille, jotka ette ole lukeneet Sillanpäätä: "Ette arvaakaan mikä aarre kirjoissa odottaa."

Vilja Pylsyn työt alkavat 8.1.2013. Juhlavuonna seurat ja yksityiset henkilöt voivat järjestää erilaisia Sillanpää-aiheisia tapahtumia. Järjestäjien toivotaan ottavan alkuvuodesta yhteyttä Vilja Pylsyyn, vpylsy ( at) gmail.com Pirkanmaan Ely-keskus tukee juhlavuotta.


Vilja Pylsy syystalvella 2011 Myllykolun vanhalla sillalla. 
Kuva Katri Linnikko.


Comments